top of page

Numedalssongen

HISTORIEN OM INNSPILLINGA

"Ideen om å spille inn Numedalssongen starta som en tanke da jeg spilte sangen med gitar på konserter og fikk god respons fra publikum lokalt i Numedal. Denne sangen hørte hjemme i hjertene til folk." 

 

- Sigrid Fossan 

Tanken ble til virkelighet og det blei samla et knippe musikere i Numedal:

- Lars-Erik Brevig (tangenter og bass) 

- Åshild Wetterhus (kraviklyre)

- Thov Wetterhus (munnharpe)

- Birgit Kollandsrud Friis (sjøfløyte)

- Synne Frogner (hardingfele) 

- Sigrid Fossan (vokal) 

"Hør sangen på Spotify eller YoutTube i link lenger ned på siden!"

Numedalssongen

blei 100 år i 2019

DSCF2245_Det_låses_opp__2.jpg

Fotograf: Knut Erik Reisjå

DSCF2225 Skigardgjengen2.JPG

SANGENS HISTORIE

Numedalssongen blei skrivi av Tov Flatin i 1919 (første antatte publikasjon er i Laagendalsposten, 1919). Han var blant anna bonde, lokalhistoriker og ordfører i Flesberg.  Sangen handler om hans kjærlighet til Numedal. Sjøl var han innflytter fra Seljord i Telemark og forelska han seg i Numedals  "fagre fjell og fjord" og "eit folk med merg i bein". 

Fotograf: Knut Erik Reisjå

Trykk på PDFen.

Skriv ut teksten på

Numedalssongen

og syng med!

Bestill Numedalssongen-CD under fanen "Butikk" øverst på siden! 

Musikkvideo for Numedalssongen:

Hør Numedalssongen på YouTube:

...eller på Spotify:

Instrumentene i Numedalssongen

Munnharpe

Munnharpa spilles av Thov Wetterhus og åpner Numedalssongen med solospill. Thov smir harper sjøl og har blant anna vinni Landskappleiken flere ganger. Ved siden av fløyta er munnharpa et av de eldste instrumentene vi har i verden jf. dokumentasjon om bruk på 400-talet et sted i Kina. Fjøra er i dag laga av stål, hvor stålkvaliteten har mye å si for lyden. I Norge har vi hatt mange munnharpesmeder, også i Numedal. 

Kilde: Even Tråen

DSCF2253 Munnharpa.jpg

Kraviklyre

Kraviklyra spilles av Åshild Wetterhus i Numedalssongen. Lyra har sitt navn etter gården Kravik i Nore der et eksemplar ble passa på i flere generasjoner. Nå er den på Folkemuseet i Oslo, og nyere datering viser at lyra er fra 1570. Instrumentet har blitt rekonstruert i både Oslo og Nore. Det har 7 strenger som gir et vakkert lydbilde. Instrumentet er regna som å være ett av Norges eldste strenginstrumenter ved siden av langeleiken og hardingfela. 

Kilde: Even Tråen

DSCF2250.JPG

Keyboard og orgelbass

Basslinjene og den lyse synthen som er ligger hele veien i Numedalssongen er lagt av Lars-Erik Brevig. Han spiller på et Hammodclone orgel: Clavia, Nord Stage 3 og Nord Pedal Keys 27. Det svenske Clavia ble opprettet i 1983. Nord stage 3 simulerer i dette tilfellet en elektromekanisk Hammond C3. Pedalene akriverer en virtuell analog bass-synthesizer. 

Kilde: Lars-Erik Brevig

Sjøfløyte

Sjøfløyta spilles av Birgit Kollandsrud Friis i Numedalssongen og ho er en av de ypperste utøverne på sjøfløyta i dag med flere landskappleikseire bak seg. Instrumentet er egentlig ei europeisk barokkfløyte som blei importert til Norge via sjøvegen, i motsetning til de fløytene som blei laga her i landet, eks. seljefløyta. Feleslåttene blei omforma slik at de passa bedre sammen med fløyta. Numedal har en lang tradisjon for bruk av sjøfløyta. 

Kilde: Even Tråen

62341873_2250843191662971_84283702359957
DSCF2257_Fløyta.JPG

Hardingfele

Opprinnelsen til hardingfela kommer fra det europeiske strykeinstrumentet som eks. fiolin. Den eldste hardingfela vi kjenner er fra 1650 og blei funne i Hardanger. Instrumentet kom til Numedal tidlig, og her har det en sterk og lang tradisjon. Synne Frogner spiller hardingfele på Numedalssongen og hennes fele er laga i Bø, Telemark i 1911. 

Kilde: Even Tråen og Synne Frogner

DSCF2262 Oppretta.JPG
bottom of page